قبل از اینکه کاملا وارد این مقاله شوم میخواهم یک موضوع مهم را شفافسازی کنم: هیچ دوربین کراپ سنسور ، فول فریم، مدیوم فرمت یا میکرو 3/4 نسبت به دیگری بهتر نیستند. تمام این دوربینها با یکدیگر متفاوت هستند و هرکدام از آنها نقاط قوت و ضعف خودشان را دارند(حتی یک دوربین فول فریم هم نقاط ضعف خودش را دارد) و هرکدام از این دوربینها نیز برای انواع مختلفی از عکاسی مناسب هستند. علاوه بر این تمام دوربینها میتوانند عکسهای خیلی خوبی بگیرند. حتی دوربین تلفنهای همراه نیز که به عنوان سوپر کراپ سنسور شناخته میشوند میتوانند تصاویر فوقالعادهای بگیرند.
همانطور که اطلاع دارید عبارت کراپ سنسور یا فول فریم فقط به اندازه سنسور عکاسی داخل دوربین اشاره میکند. یک سنسور فول فریم به اندازه یک قطعه فیلم 35 میلیمتری است که تا به امروز پراستفادهترین فیلم در دوربینهای آنالوگ بوده است. رایجترین اندازه برای یک دوربین کراپ سنسور نیز APS-C میباشد که اندازه آن برابر با یک قطعه فیلم Advantix Format شرکت کوداک میباشد.
دوربین های DSLR در دو فرمت فول فریم (FX) و کراپ یا هاف فریم (DX یا APS-C) عرضه می شوند. این تقسیمبندی بر اساس ابعاد حسگر(سنسور) صورت گرفته است. حسگرهای فول فریم دارای همان ابعاد فیلمهای 35 میلیمتری هستند (یعنی 24*36). در حالی که حسگرهای کراپ در ابعاد کوچکتری(حدود 15*24) تولید میشوند.
هر یک از سازندگان دوربین های دیجیتال از ضریب خاصی برای سایز سنسور کراپ دوربین هایشان استفاده می کنند. این ضریب برای دوربینهای نیکون 1.5 است برای دوربینهای کانن، 1.6 است.
نکته : اندازهی سنسور ربطی به تعداد مگاپیکسلها ندارد. برای مثال رزولوشن 24 مگاپیکسلِ دوربین فول فریم با دوربین کراپ دار تفاوتی ندارد.
زاویه یا میدان دید
اگر از یک لنز یکسان در دوربین های فول فریم و کراپ دار استفاده کنیم چون دوربین فول فریم دارای سنسور بزرگتری است زاویه باز تری را تحت پوشش قرار می دهد. ولی دوربین کراپ دار زاویه محدودتری نسبت به فول فریم را پوشش می دهد . بطور مثال می توانید این آزمایش را با دوربین D810 که فول فریم است با یک دوربین کراپ دار مانند D7100 با یک لنز یکسان مانند 24-70 انجام دهید.
فاصله کانونی
اگر شما یک لنز 50 میلی متر را بر روی دوربین فول فریم بگذارید و عکاسی کنید همان فاصله کانونی 50 میلی متر را خواهید داشت اما اگر این لنز را بر روی یک دوربین کراپ دار بگذارید عکسی که شما خواهید دید مشابه زاویه دید عکسی است که با لنز 75 میلی متر بر روی دوربین فول فریم گرفته اید . دلیل این امر این است که چون سنسور کراپ دار شما دارای ضریب 1.5 است و از سنسور فول فریم کوچکتر است. لذا این ضریب روی زاویه دید و در نهایت فاصله کانونی شما تاثیر می گذارد. در واقع این ضریب ضرب در فاصله کانونی یعنی 50 می شود.
از تفاوت های دیگر این دو نوع دوربین می توان به عملکرد در نور کم اشاره کرد که دوربین فول فریم در نور کم کیفیت بهتری دارد. دلیل این امر این است که فتوسایتهای سنسور دوربینهای فول فریم بزرگتر هستند، و به همین دلیل فوتونهای بیشتری روی فتوسایتها قرار میگیرند و دادههای بیشتری برای کار فراهم میکنند.
مطالب پیشنهادی:
آیا می توان از لنزهای فرمت DX بر روی دوربینی با فرمت FX استفاده کرد؟
کانن در 2021 احتمالا 16 لنز RF معرفی میکند
اولین نفری باشید که نظر میدهید.